Johansen Skovsted, 11-05-17

Søren Johansen og Sebastian Skovsted har kendt hinanden siden arkitektskolen og stiftede tegnestue sammen i 2014. Allerede to år før begyndte de at arbejde sammen, da de bød ind på et stort projekt ved Ringkøbing Fjord, hvor der skal laves nye besøgsfaciliteter i fuglereservatet Tipperne – et projekt de nu er ved at færdiggøre. De har netop modtaget Kronprinsparrets pris, som de imidlertid fik på baggrund af et andet projekt, nemlig renovering af tre gamle pumpestationer ved Skjern Å.
»Vores speciale er nok, at vi lader os inspirere af selve byggeprocessen på den måde, at vi tænker konstruktioner, materialer og opførelse sammen allerede fra skitseplanet, så det visuelle potentiale, der ligger i de enkelte elementer, får en afgørende rolle i det færdige byggeri,« forklarer Søren Johansen. »Helt fra starten finder vi frem til de entreprenører og fabrikker, hvis produkter rammer den idé. På den måde kan vi skære vores konstruktioner helt ind til benet, men alligevel opnå en form for ornamentik, hvilket også er en fordel både økonomisk og med hensyn til vedligehold.«
Sebastian Skovsted uddyber: »Til fugletårnet har vi f.eks. samarbejdet med en fabrik, der normalt producerer elmaster og mobilmaster, fordi vi gerne vil opnå det samme indtryk af lysets flimren, man oplever i de spinkle master, og som vil passe rigtig fint i landskabet i Tipperne. Pumpestationerne var en helt anden opgave, det var nogle gamle bygninger, som, mange nok vil mene, er grimme. Her tog vi også udgangspunkt i materialerne, nemlig det relief, forskallingen havde givet de støbte betonvægge, men opførte tilbygningerne i træ for at opnå et lettere og mere luftigt udtryk. Vi synes faktisk selv, det blev ret virkningsfuldt,« siger han.