Hvor kan vi hjælpe dig hen?
Du kan bruge Fotografi til at forberede dig til optagelse på kunstakademier i Danmark og udlandet. Du får vejledning i at sammensætte din ansøgning eller portefolio, og deadlines for de forskellige akademiansøgninger i foråret er integreret i undervisningsplanen. Du er også velkommen, hvis du søger ind på andre fotouddannelser i Danmark eller udlandet. Vi forventer af dig, at du interesserer dig for billedkunst, brænder for at fotografere, er videbegærlig og interesseret, og har en god portion arbejdsdisciplin.
Fotografi er kunst.
Fotoundervisningen på Vera tager udgangspunkt i fotografi som billedkunst. I samtidskunsten bruges fotografiet i et udvidet felt, og det kan i dag både være billeder på papir, projektioner, video, installationer eller skulpturelle objekter.
På Fotolinjen eksperimenter du med det fotografiske udtryk med henblik på at udvikle et selvstændigt billedkunstnerisk sprog. Du bliver introduceret til nutidige genrer som konceptuelt fotografi og iscenesat fotografi, men kommer også til at arbejde med udgangspunkt i mere klassiske genrer som portræt og landskabsfotografi. Du får får individuel feed-back og vejledning af de to faste lærere, der begge er uddannede billedkunstnere med fotografiet som speciale. Vi har selvfølgelig også gruppegennemgange og fælles diskussioner om værkerne.
foto: Amalie Ivalo Hammerken
Op på væggen, ud i rummet
Du får mange muligheder for at vise dine værker til et større publikum. I juni deltager forårsholdet i Copenhagen Photo Festival, en stor festival for internationalt samtidsfotografi. Fotoholdene udstiller på skolens to fælles udstillinger, og skolens udstillingsrum 'projektrum VERA' på Åboulevarden, bliver brugt til hold-, gruppe- eller soloudstillinger.
Fingrene i kemi og pixels
Vi arbejder med billedredigering i Adobe Photoshop, men vi har også - som et af de få steder i København - et veludstyret mørkekammer. Det er muligt at kombinere analogt fotografi med digital billedbearbejdning, da vi råder over en professionel negativscanner. Vi har en fotoprinter der kan printe op til A2-størrelse, større prints får vi lavet ude i byen til en fordelagtig pris på Værksted for Fotografi. Du skal have dit eget kamera, digitalt eller analogt, og formatet kan være alt fra 35 mm til mellemformat 6x6 eller 6x7.
Hvor kommer det fra?
Den teoretiske del af kurset er baseret på emner som komposition, kunstteori og kunsthistorie samt introduktion til specifikke billedkunstnere og fotografer. Den tekniske del inkluderer analogt og digitalt fotografi, og er organiseret som en række praktiske workshops, der tager afsæt i emner som kamerafunktioner, mørkekammerteknik, studielys og naturligt lys, digital redigering og manipulation i Photoshop. Fotoholdet udstiller på Copenhagen Photofestival
Fotografi i Europa - pak kufferten!
Hvert hold rejser til en europæisk storby, hvor hvor vi dels ser på kunst og dels arbejder med et fotoprojekt. Turen i foråret 2022 gik til Venedigbiennalen. Studierejsen en del af kurset og inkluderet i kursusgebyret. Tidligere har fotoholdene været i Lissabon, Helsinki, Wien, Budapest, Amsterdam, Istanbul og Venedig.
Undervisere.
Luis Paredes, Billedkunstner, uddannet fra Instituto Cultural Cabañas, Guadalajara, Mexico. Luis's værker har været udstillet på museer og gallerier i Danmark og udlandet samt på internationale kunstbiennaler som: Venedig Biennalen (1997 og 2005); Havana Biennal; Sao Paulo Biennal; Biennal Iberoamericana, Peru. Han er repræsenteret i samlinger i Latinamerika, USA og Europa, og han har undervist i kunst og fotografi siden 1991.
Myne Søe-Pedersen, Billedkunstner, uddannet fra Gerrit Rietveld Akademiet, Amsterdam, og Cooper Union School of Art, New York.
Desuden gæstelærere som: Charlotte Haslund-Christensen, Kirstine Autzen, Anna Weber Henriksen, Viktor-Emil Dupont Billund, m.fl.
Udtalelser fra tidligere elever:
Viktoria Wendel Skousen, MFA, Det Kgl. Danske Kunstakademi:
"Tiden på Vera Daghøjskole har betydet alt for mit arbejde med fotografiet. Det var mens jeg gik på Vera at jeg fandt ud af at jeg gerne ville arbejde med billedkunst og de værker jeg lavede på Vera var dem jeg søgte ind på akademiet med. Noget af det daghøjskolerne kan er at give mulighed for at komme på højskole selvom man hører til de mere ubemidlede. Man har mulighed for at arbejde sideløbende med undervisningen på skolen og på den måde betale til undervisningen. Samtidig er det en god øvelse at lære at koncentrere sig om sit kunstneriske arbejde midt i byen med alt hvad den rummer af liv og distraktioner."
Clara Reeh, BFA, Malmö Konsthogskola:
"Vera er og var en vigtig og uundværlig skole for mig, fordi den gav mig tid til at udforske og undersøge flere forskellige kreative retninger. Der var plads til proces og fordybning, og jeg følte mig i øjenhøjde med skolens lærere. Det er en skole, som har flyttet mig og givet mig venner for livet. Da jeg oplevede min første kunstneriske krise, lærte Luis Paredes (en af skolens fotolærere) mig at konfrontere den og arbejde med den i min praksis, hvilket jeg i dag bruger i mit arbejde. Jeg er lige nu i gang med mit tredje år på Malmø Kunst Akademi, og der er ingen tvivl om, at Vera var en vigtig del af min vej hertil."
Benjamin Skop BFA, Glasgow School of Art:
"VERA’s fotografi-linje gav mig et uvurderligt frirum til at eksperimentere, lære, og skabe mig en ordentlig portfolio til at søge videre på kunstakademi med. Vera har uden tvivl haft stor betydning for, hvor jeg er i dag med min kunstpraksis.”
Viktor-Emil Dupont Billund, MFA , Det Kgl. Danske Kunstakademi:
"Starten på det arbejdsliv jeg har i dag begyndte på dagshøjskolen VERA, København. For første gang valgte jeg en retning på mit liv. Dette valg var ikke styret af karaktersnit, forældres forventninger/bekymringer el.lign., men udelukket for min egen interesse og lyst til at afsøge nye veje, fagligt som personligt. Forløbet jeg gennemgik på VERA var ikke kun helt essentiel for mit videre uddannelsesforløb på Kunstakademiet i København, men også for min personlige udvikling og trivsel."